بیماری های کبدی

پیشگیری از کبد چرب

کبد یکی از اعضای بسیار مهم در سیستم گوارشی بدن ماست که علاوه بر تصفیه سموم، در فرایند هضم غذا و تولید مواد ضروری برای بدن نقش دارد. این بیماری به علت افزایش چربی در سلول‌های کبدی یا به علت التهاب کبدی ناشی از چربی ایجاد می‌شود. خوشبختانه، با تغییر در روند زندگی و رعایت رژیم‌های غذایی مناسب، می‌توان از بروز و پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد. در این مقاله، به تأکید بر اهمیت رژیم‌های غذایی سالم برای پیشگیری از کبد چرب خواهیم پرداخت.

 

کبد چرب ؛ قاتل خاموشی که در کمین سلامتی شماست!

برای پیشگیری از بیماری کبد چرب، نیاز به درک عوامل ایجاد آن داریم. این عوامل شامل افزایش وزن، مصرف افزوده شکر و قند، دیابت و چربی خون و سبک زندگی نامناسب می‌باشد.

راهکارهای پیشگیری از کبد چرب:

  1. تغییر در رژیم غذایی:

    یکی از اصلی‌ترین عوامل در پیشگیری از کبد چرب، تغییر در رژیم غذایی است. رژیم غذایی مناسب باید شامل موارد زیر باشد:

  • کاهش مصرف چربی‌های اشباع: مصرف چربی‌های اشباع مانند کره حیوانی کاهش و استفاده از روغن‌های سالم نظیر روغن‌زیتون افزایش یابد.
  • افزایش مصرف فیبر:فیبر به کاهش جذب چربی‌ها در کبد کمک می‌کند . مصرف مواد غذایی حاوی فیبر مثل میوه‌ها، سبزیجات با برگ‌های تیره، اسفناج و غلات کامل، باید افزایش یابد. در اسفناج و سایر سبزیجات مواد آنتی‌اکسیدان و پلی‌فنول‌هایی وجود دارد که با پختن و یا سرخ کردن خواص مفید خودشان را از دست می‌دهند؛ بنابراین بهتر است این مواد به‌صورت خام مصرف شود.
  • محدودیت مصرف شکر و قند: افراد باید مصرف شکر و قند را کنترل کنند. برای مثال ابمیوه های صنعتی برای افراد دارای کبد چرب بسیار مضر هستند و با بالا بردن قند خون باعث تجمع بیشتر چربی در کبد می‌شوند .
  • مصرف مداوم مواد غذایی پروتئینی سالم: ماهی، مرغ کم‌چرب، لبنیات کم‌چرب، و سایر منابع پروتئینی سالم باید در روز جایگزین مواد کم ارزش مانند انواع فست‌فودها شوند. غذاهای دریایی مثل ماهی‌ها دارای امگا 3 بوده و بسیار در کاهش چربی‌های ناسالم در خون و کبد نقش دارند. سویا نیز دارای مقدار فراوانی پروتئین است و می‌تواند در رژیم غذایی جایگزین گوشت قرمز شود.
  • نان و برنج: نان‌های سفید و لواش به دلیل داشتن آرد سفید برای کبد ضرر دارند و بهتر است نان‌های سبوس‌دار و گندم کامل مصرف شود. به‌جای برنج نیز بهتر است از کینوا در وعده‌های غذایی استفاده شود .

 تأثیر سایر مواد غذایی در پیشگیری از کبد چرب:

  • قهوه: تحقیقات نشان داده است که مصرف نوشیدنی‌های دارای کافئین مانند قهوه به میزان مناسب در طول روز (حداکثر دوبار در روز) برای جلوگیری از کبد چرب، سیروز کبدی و کاهش آنزیم‌های غیرطبیعی کبد نقش به سزایی دارد.
  • ویتامین E: مصرف این ویتامین به کاهش التهابات کبدی کمک می‌کند. برای تأمین این ویتامین در بدن می‌توان به توصیه پزشک،مکمل آن را مصرف یا با خوردن دانه‌های چرب و مغذی همانند تخمه آفتابگردان آن را جایگزین نمود .
  • الکل: مصرف نوشیدنی‌های الکلی در مرور زمان آسیب‌های زیادی به کبد وارد می‌کند و یکی از علل‌های اصلی کبد چرب معرفی می‌شود.
  • داروهای گیاهی: برای مصرف هر نوع دارو گیاهی حتماً باید با پزشک مشورت شود؛ زیرا بعضی از آنها ممکن است به بدن آسیب برساند .
  1. ورزش و تناسب‌اندام:

    یکی از مهم‌ترین اقدامات جهت پیشگیری و یا درمان کبد چرب، کاهش وزن بدن، فعالیت‌های ورزشی و بیشتر کردن سوخت‌وساز بدن است. تحقیقات نشان داده است کم کردن 10 درصد از وزن بدن با فعالیت‌های ورزشی و رعایت رژیم غذایی سالم به طور چشمگیری باعث بهبود عملکرد کبد می‌شود. این کاهش وزن بهتر است آهسته و پیوسته و با برنامه‌ای منظم صورت گیرد.

  2. چکاپ منظم کبد:

    با توجه به شیوع بالا کبد چرب در جامعه امروزی تشخیص و درمان به‌موقع این بیماری ضرورت بیشتری پیدا کرده است. با بررسی آنزیم‌های کبد در ازمایشات خونی، همچنین سونوگرافی و فیبرو اسکن کبد می‌توان از ابتلا و میزان درگیری کبد مطلع شد. با درمان به‌موقع کبد چرب می‌توان از پیشرفت این بیماری و ابتلا به سیروز (نارسایی) کبد جلوگیری نمود.

در سایت آسان چکاپ بدون مراجعه حضوری به پزشک ازمایشات و سونوگرافی کبد خود را با بیمه به‌صورت مجازی ثبت نموده و پس از دریافت نتایج و ارسال عکس، از تفسیر و مشاوره پزشکان سراسر کشور بهره‌مند گردید.

جهت ثبت درخواست آزمایشات ، تصویربرداری ها و یا تفسیرجواب آزمایش خود روی آن کلیک نمایید. همچنین جهت دانلود نرم افزار آسان چکاپ و یا دریافت پشتیبانی روی این لینک کلیک کنید.

آسان چکاپ دیده‌بان سلامت شماست. به‌جای کلینیک تنها با یک کلیک از خدمات و مشاوره پزشکان سراسر کشور بهره‌مند گردید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *